Redakcja Ekotropiciela – jesteśmy rodzicami, którzy mając pod swoimi skrzydłami dzieci starają się wychować je w poszanowaniu praw natury. Współpracujemy ze specjalistami różnych dziedzin i ów wiedzą dzielimy się z Wami, mając nadzieję, że rozjaśniamy arkana ekologicznej wiedzy.
Chemia gospodarcza to bardzo obszerny dział w większości supermarketów. Zagłębiając się w alejkę ze środkami czystości można dostać zawrotu głowy nie tylko od różnorodności, ale i przede wszystkim od wydzielającej się z półek specyficznej, drażniącej woni.
Gluten to mieszanina dwóch białek: gliandyny i gluteiny występujących w zbożach (głównie w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie). Jest on jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów - 10-25 % osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na to białko. Alergia na gluten jest często mylona z immunologiczną chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się nietolerancją glutenu zwaną celiakią.
Maseczki wykonane w domu są proste, szybkie, tanie i skuteczne. Ponadto mamy gwarancję, że użyliśmy tylko naturalnych składników. Zachęcam do tego by poeksperymentować, ponieważ efekt może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Napromienianie żywności za pomocą promieniowania jądrowego jest czasem nazywane "zimną pasteryzacją”, zaś fachowo mówi się po prostu: „dekontaminacja radiacyjna”. Polega ono na wystawieniu żywności na działanie dawki energii promieniowania jonizującego.