Eko zdrowie

Dla większości z nas algi, potocznie zwane glonami kojarzą się z kosmetyką i farmaceutyką. Wiemy o ich leczniczym i upiększającym działaniu. W niektórych krajach spożywa się je jako potrawy lub dodatek do nich. Zastosowanie znajdują jako nawóz dla rolnictwa i składnik pasz dla zwierząt.
Przez pierwszy rok życia dzieci oddychają generalnie przez nos, ponieważ przez usta nie potrafią. To dlatego katar u maluszka jest udręką i dla niego i dla rodzica. Sprawia problemy z oddychaniem, piciem, a utrzymująca się niedrożność nosa może wywołać zapalenie ucha lub zatok.
Chrupiące i zarazem delikatne, słodkie, w smaku przypominające młody groszek. Oprócz walorów smakowych są bogate w składniki odżywcze.
Masaż Kunye w Tybecie stosowany jest jako codzienny rytuał, tak jak mycie zębów. Uważany za podstawową higienę ciała stanowi gwarancję dobrej kondycji i zdrowia. Choć schemat jest zawsze ten sam (3 etapy) to masaż dla każdej osoby wykonywany jest w sposób do niej dostosowany.
Syrop z mniszka lekarskiego to naturalny sposób na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ponadto, oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwwirusowego posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w każdej domowej apteczce.
Choć brzmi banalnie to jednak faktem jest, iż kiełki są cudownym darem Matki Natury. Znane od wieków, współcześnie przechodzą swój renesans. W kiełkach znajdziemy pełen zestaw witamin, minerałów, białek, w tym enzymów, potrzebnych do tego, by z nasiona wyrosła dorodna roślina. Dopiero kiełkowanie wyzwala drzemiącą w nasionku moc, stąd kiełki są cenniejsze dla organizmu niż suche nasiona. Pomimo iż są łatwo dostępne w sprzedaży, wiele osób decyduje się na własną hodowlę. 
Czy próbowałeś kiedyś najeść się na zapas? Albo wyspać na zapas? Przecież doskonale wiesz, że to niemożliwe.
Czy można znaleźć ekologiczną alternatywę do tradycyjnej szczoteczki do zębów? Okazuje się, że tak - w Internecie aż roi się od pomysłów.
Przyszedł czas, aby wysmażyć tekst o tym, co jest jedną z moich żywieniowych fascynacji - o olejach. Zatem wysmażmy coś o oleju na którym, nota bene, lepiej nie smażyć - bo traci swoje właściwości. Dziś bohaterem jest - OLEJ LNIANY.
Ku memu szczeremu zaskoczeniu, oto nadszedł kolejny poświęcony wegetarianizmowi - Dzień Wegetarian. Biorąc pod uwagę ilość dni w roku (także Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu ustalony na maj) poświęconych tej filozofii żywienia, nasuwa się optymistyczne przypuszczenie, że wegetarianizm rośnie w siłę. Jedno jest pewne – taki dzień, u początku roku, sprzyja przemyśleniom dotyczącym zdrowia i stylu życia.