I znów przepis prosty, szybki, złożony z powszechnie dostępnych składników. DIETA: wegetarianizm restrykcyjny (weganizm).
Mamy dla Was słodką alternatywę bez glutenu nie tylko na Wielkanoc. W zależności od użytej formy do pieczenia możemy mieć babkę, ciasto a nawet muffinki.
Ciasto jest niezwykle pyszne i proste w wykonaniu. Ma jeden minus – bardzo szybko znika ;]
Czy na diecie bezglutenowej „musi być ciężko”? Bynajmniej. Myślę, że to dobry pretekst do poeksperymentowania w kuchni.
Jeśli jesteś łasuchem bezglutenowym na pewno zainteresują Cię błyskawiczne ciasteczka. Ja piekę je w dwóch wariantach smakowych: cytrynowe albo waniliowe. Co prawda samo rozwałkowywanie ciasta wymaga większej cierpliwości z uwagi na kruszenie, ale efekt w postaci pysznych ciastek wynagradza trud.
Oprócz tradycyjnych przepisów kuchni kanaryjskiej, improwizacji kulinarnych z gofio w roli głównej nie ma prawie końca.
Niedawno miałam okazję smakować kremu czekoladowo-sezamowego z linii Naturgreen. Podobną rzecz, jednak dużo zdrowszą, bo bez obecności tłuszczy roślinnych i nieznanej ilości cukru, możemy przygotować sami na bazie pasty sezamowej Tahini. Oprócz niej, potencjalnych dodatków jest cała masa, np. rodzynki, pistacje, kokos... wystarczy puścić wodzę fantazji.
Macie w domu alergika, a na zakazanej liście jest pszenica? Znamy to kulinarne wyzwanie. I wiemy też, że bynajmniej nie jest aż tak trudno „coś” bez mąki pszennej przygotować.