Smakołyki

Przedstawiamy Wam wersję czekoladowego, bezglutenowego i orzechowego ciacha. Na ksylitolu i z prawdziwego kakao.
Już jutro Tłusty Czwartek i kuszące pączki. Te tradycyjne są smaczne, ale kaloryczne. A jaki wybór mają bezglutenowcy? Obejść się smakiem? Oczywiście, że nie.
Święta to czas masowego wypiekania i gotowania. Czas, w którym jedno niepozorne ziarenko, staje się gwiazdą kulinarnych wyrobów przybierając różne wcielenia: od makiełków, przez różne kompozycje cukiernicze, aż po kutję. MAK, to nie tylko pyszny składnik wielu świątecznych potraw, ale przed wszystkim, roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych.
Z cyklu "przychodzi kakao do ciastka" - małe co nie co na poprawę nastroju.

I znów przepis prosty, szybki, złożony z powszechnie dostępnych składników. DIETA: wegetarianizm restrykcyjny (weganizm).

Mamy dla Was słodką alternatywę bez glutenu nie tylko na Wielkanoc. W zależności od użytej formy do pieczenia możemy mieć babkę, ciasto a nawet muffinki.

Ciasto jest niezwykle pyszne i proste w wykonaniu. Ma jeden minus – bardzo szybko znika ;]

Czy na diecie bezglutenowej „musi być ciężko”? Bynajmniej. Myślę, że to dobry pretekst do poeksperymentowania w kuchni.

Jeśli jesteś łasuchem bezglutenowym na pewno zainteresują Cię błyskawiczne ciasteczka. Ja piekę je w dwóch wariantach smakowych: cytrynowe albo waniliowe. Co prawda samo rozwałkowywanie ciasta wymaga większej cierpliwości z uwagi na kruszenie, ale efekt w postaci pysznych ciastek wynagradza trud.

Oprócz tradycyjnych przepisów kuchni kanaryjskiej, improwizacji kulinarnych z gofio w roli głównej nie ma prawie końca.

Niedawno miałam okazję smakować kremu czekoladowo-sezamowego z linii Naturgreen. Podobną rzecz, jednak dużo zdrowszą, bo bez obecności tłuszczy roślinnych i nieznanej ilości cukru, możemy przygotować sami na bazie pasty sezamowej Tahini. Oprócz niej, potencjalnych dodatków jest cała masa, np. rodzynki, pistacje, kokos... wystarczy puścić wodzę fantazji.

Macie w domu alergika, a na zakazanej liście jest pszenica? Znamy to kulinarne wyzwanie. I wiemy też, że bynajmniej nie jest aż tak trudno „coś” bez mąki pszennej przygotować.